Slow Food International

Medzinárodné hnutie Slow Food vzniklo v roku 1989 ako protiváha voči masívne sa šíriacej globalizácii v stravovaní v štýle fast foodu, priemyslovej výrobe potravín a medzinárodnej štandartizácie ich chuti a stále sa  zrýchľujúcemu tempu života; ako reakcia na zanikanie miestnych gastronomomických tradícií a záujmu ľudí o to, čo jeme, odkiaľ jedlo pochádza, ako chutí a ako náš výber potravín ovplyvňuje okolitý svet. K presadzovaniu svojich myšlienok spojil Slow Food jedlo s potešením a zároveň so zodpovednosťou. 

Dnes sa k hnutiu Slow Food® hlási viac ako 100 000 členov v 150 krajinách sveta, zapojených do viac ako 1300 miestnych pobočiek nazývaných konvíviá, ktoré sa spoločne snažia o zachovanie a ochranu miestnych kultúrnych a kulinárskych tradícií. K hnutiu patrí aj sieť, ktorú tvorí 2000 komunít produkujúcich potraviny trvaloudržateľným spôsobom a kladúc dôraz na kvalitu ....

...čítajte viac

Slow Food Banská Bystrica

Sme súčasťou medzinárodného hnutia Slow Food a pomáhame napĺňať víziu hnutia: vybudovať svet, v ktorom sa všetci ľudia môžu tešiť z jedla, ktoré je dobré pre nich, pre tých, ktorí ho vyrobili a dobré pre našu planétu zem  

Ako sme vznikli - Konvívium Banská Bystrica vzniklo v roku 2012 ako druhé samostatné na Slovensku.

Konvívium vzniklo z iniciatívy účastníkov stretnutia miestnych akčných skupín a verejno-súkromných partnerstiev v Dolnej Strehovej v dňoch 9.- 10.2.2012

Bol vytvorený zakladajúci výbor.

Zakladajúci výbor na svojom stretnutí 20.2.2012 schválil Slow Food Convivium Protocol a poveril novozvoleného kovívium lídra (predsedu) - I.Pašmíka registráciou Konvívia Banská Bystrica.

Predseda I.Pašmík a člen zakladajúceho výboru J.Boroš sa 23.2.2012 stretli v Bratislave s V. Sadloňovou, zástupkyňou Slow Food International pre Slovensko a odovzdali jej  zakaldajúce listiny konvívia Banská Bystrica. 

8.3.2012 na základe rozhodnutia Rady direktorov (Predstavenstvo) Slow Food International bolo naše konvívium oficiálne schválené.

...čítajte viac

 

 

„...ochrana tradičného syra, poľa alebo plemena hospodárskeho zvieraťa je najlepším spôsobom ako chrániť seba samého a zaistiť nasledujúcim generáciám moderenejšiu budúcnosť  v tom najlepšom význame tohto slova...“

Vito Puglia, manažér Slow Food

  

 

Novinky

Usporiadali sme Informačný deň

26.05.2012 07:06
Slow Food konvívium Banská Bystrica zorganizovalo v spolupráci s Regionálnym pracoviskom Národnej siete rozvoja vidieka v Banskej Bystrici svoj prvý prezentačný a...

Slow Food na zasadnutí OSN venovanom pôvodnému obyvateľstvu

20.05.2012 12:32
  V pondělí 14. května 2012 se v USA konalo zasedání stálého fóra OSN pro domorodé záležitosti (United Nations Permanent Forum on Indigenous Issues). Prezident...

Informačný deň Slow Food BB

16.05.2012 06:05
    dovoľujeme si Vás pozvať na Informačný deň na tému:   miestna surovina, miestny produkt, miestny trh     Informačný deň...

Účasť na konferencii Jídlo z blízka, Brno

22.04.2012 08:27
  Zástupcovia nášho konvívia I. a O. Pašmíkovci sa 10. apríla 2012 zúčastnili na konferencii "Jídlo z blízka", ktorú organizovalo konvívium Slow Food Brno v...

Webová prezentácia bola spustená

19.04.2012 06:04
Dnes bola spustená naša nová webová prezentácia. V tomto článku popíšte, prečo ste spustili novú prezentáciu a čo prinesie návštevníkom. Uveďte, aké máte ciele s projektom a čo...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7