Slow Food International

Medzinárodné hnutie Slow Food vzniklo v roku 1989 ako protiváha voči masívne sa šíriacej globalizácii v stravovaní v štýle fast foodu, priemyslovej výrobe potravín a medzinárodnej štandartizácie ich chuti a stále sa  zrýchľujúcemu tempu života; ako reakcia na zanikanie miestnych gastronomomických tradícií a záujmu ľudí o to, čo jeme, odkiaľ jedlo pochádza, ako chutí a ako náš výber potravín ovplyvňuje okolitý svet. K presadzovaniu svojich myšlienok spojil Slow Food jedlo s potešením a zároveň so zodpovednosťou. 

Dnes sa k hnutiu Slow Food® hlási viac ako 100 000 členov v 150 krajinách sveta, zapojených do viac ako 1300 miestnych pobočiek nazývaných konvíviá, ktoré sa spoločne snažia o zachovanie a ochranu miestnych kultúrnych a kulinárskych tradícií. K hnutiu patrí aj sieť, ktorú tvorí 2000 komunít produkujúcich potraviny trvaloudržateľným spôsobom a kladúc dôraz na kvalitu ....

...čítajte viac

Slow Food Banská Bystrica

Sme súčasťou medzinárodného hnutia Slow Food a pomáhame napĺňať víziu hnutia: vybudovať svet, v ktorom sa všetci ľudia môžu tešiť z jedla, ktoré je dobré pre nich, pre tých, ktorí ho vyrobili a dobré pre našu planétu zem  

Ako sme vznikli - Konvívium Banská Bystrica vzniklo v roku 2012 ako druhé samostatné na Slovensku.

Konvívium vzniklo z iniciatívy účastníkov stretnutia miestnych akčných skupín a verejno-súkromných partnerstiev v Dolnej Strehovej v dňoch 9.- 10.2.2012

Bol vytvorený zakladajúci výbor.

Zakladajúci výbor na svojom stretnutí 20.2.2012 schválil Slow Food Convivium Protocol a poveril novozvoleného kovívium lídra (predsedu) - I.Pašmíka registráciou Konvívia Banská Bystrica.

Predseda I.Pašmík a člen zakladajúceho výboru J.Boroš sa 23.2.2012 stretli v Bratislave s V. Sadloňovou, zástupkyňou Slow Food International pre Slovensko a odovzdali jej  zakaldajúce listiny konvívia Banská Bystrica. 

8.3.2012 na základe rozhodnutia Rady direktorov (Predstavenstvo) Slow Food International bolo naše konvívium oficiálne schválené.

...čítajte viac

 

 

„...ochrana tradičného syra, poľa alebo plemena hospodárskeho zvieraťa je najlepším spôsobom ako chrániť seba samého a zaistiť nasledujúcim generáciám moderenejšiu budúcnosť  v tom najlepšom význame tohto slova...“

Vito Puglia, manažér Slow Food

  

 

Novinky

31.8.2013 Gazdovanie na Hriňovských lazoch

10.08.2013 06:13
Pravú dedinskú svadbu na humne, s vozovým sprievodom, družinou a tradičnou veselicou, môžete zažiť v hriňovskej časti Slanec. Uskutoční sa tam tradičné...

3. augusta Zemské trhy v Pandorfe

31.07.2013 07:20
  Pozývame Vás na ďalšie Zemské trhy, ktoré sa budú kjonať v Pandorfe (Rakúsko) 3. augusta 2013 medzo 9.00 - 14.00. Zemské trhy sú jednou z aktivít Slow Food...

Češi sa odvracajú od fast foodu. Nadchol ich nový typ jedla.

25.07.2013 07:43
  V hypermarketu kupujeme zeleninu z Afriky, ovoce ze Španělska, cereálie a mléčné výrobky z Polska - nehledíme na kvalitu, ale na cenu. Letité zlozvyky Čechů ale pomalu...

Budúcnosť ľudstva je v tom, že budeme jesť kvalitnejšie a menej

24.07.2013 06:47
    Vôňa čerstvo pokosenej trávy sa miesi spolu s vôňou vlhkej zeminy. Hopsajúce ovečky zvonia zvončekmi, včely zbierajú peľ až do úmoru a všade okolo panuje absolútne...

Jarný regionálny farmársky trh

07.05.2013 02:11
    Regionálny farmársky trh „Otváranie Bánoša“   Areál Strednej odbornej škole pod Bánošom v Banskej Bystrici patril v poslednú aprílovú sobotu našim...

V Žiari chcú propagovať miestnych farmárov

13.04.2013 20:21
  Neformálna skupina  Žiarovky  spropaguje výrobcov domácich potravín z regiónu.   Žiarovky chcú 18. mája v jednej zo žiarskych pasáží na...

REGIONÁLNY FARMÁRSKY TRH

02.04.2013 20:53
  REGIONÁLNY FARMÁRSKY TRH - “Otvárenie Bánoša”   Vidiecky parlament banskobystrického kraja v spolupráci so Strednou odbornou školu Pod...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>