Slow Food International

Medzinárodné hnutie Slow Food vzniklo v roku 1989 ako protiváha voči masívne sa šíriacej globalizácii v stravovaní v štýle fast foodu, priemyslovej výrobe potravín a medzinárodnej štandartizácie ich chuti a stále sa  zrýchľujúcemu tempu života; ako reakcia na zanikanie miestnych gastronomomických tradícií a záujmu ľudí o to, čo jeme, odkiaľ jedlo pochádza, ako chutí a ako náš výber potravín ovplyvňuje okolitý svet. K presadzovaniu svojich myšlienok spojil Slow Food jedlo s potešením a zároveň so zodpovednosťou. 

Dnes sa k hnutiu Slow Food® hlási viac ako 100 000 členov v 150 krajinách sveta, zapojených do viac ako 1300 miestnych pobočiek nazývaných konvíviá, ktoré sa spoločne snažia o zachovanie a ochranu miestnych kultúrnych a kulinárskych tradícií. K hnutiu patrí aj sieť, ktorú tvorí 2000 komunít produkujúcich potraviny trvaloudržateľným spôsobom a kladúc dôraz na kvalitu ....

...čítajte viac

Slow Food Banská Bystrica

Sme súčasťou medzinárodného hnutia Slow Food a pomáhame napĺňať víziu hnutia: vybudovať svet, v ktorom sa všetci ľudia môžu tešiť z jedla, ktoré je dobré pre nich, pre tých, ktorí ho vyrobili a dobré pre našu planétu zem  

Ako sme vznikli - Konvívium Banská Bystrica vzniklo v roku 2012 ako druhé samostatné na Slovensku.

Konvívium vzniklo z iniciatívy účastníkov stretnutia miestnych akčných skupín a verejno-súkromných partnerstiev v Dolnej Strehovej v dňoch 9.- 10.2.2012

Bol vytvorený zakladajúci výbor.

Zakladajúci výbor na svojom stretnutí 20.2.2012 schválil Slow Food Convivium Protocol a poveril novozvoleného kovívium lídra (predsedu) - I.Pašmíka registráciou Konvívia Banská Bystrica.

Predseda I.Pašmík a člen zakladajúceho výboru J.Boroš sa 23.2.2012 stretli v Bratislave s V. Sadloňovou, zástupkyňou Slow Food International pre Slovensko a odovzdali jej  zakaldajúce listiny konvívia Banská Bystrica. 

8.3.2012 na základe rozhodnutia Rady direktorov (Predstavenstvo) Slow Food International bolo naše konvívium oficiálne schválené.

...čítajte viac

 

 

„...ochrana tradičného syra, poľa alebo plemena hospodárskeho zvieraťa je najlepším spôsobom ako chrániť seba samého a zaistiť nasledujúcim generáciám moderenejšiu budúcnosť  v tom najlepšom význame tohto slova...“

Vito Puglia, manažér Slow Food

  

 

Novinky

22.9.2012 Tradičná chuť Hontu

10.09.2012 07:45
  Motto: „Podporujeme tradície vidieckej kuchyne a zachovanie senzorických vlastností  regionálnych jedál.“   Regionálna poľnohospodárska a potravinárska...

Podporte Good Foof March!

22.08.2012 11:53
  V súčasnosti prebieha veľmi zaujímavá aktivita GOOD FOOD MARCH – Pochod za dobré jedlo, súvisiaca s nastávajúcou reformou spoločnej poľnohospodárskej politiky....

Náš kraj

31.07.2012 18:00

Regionálny farmársky trh

30.07.2012 10:35
  Regionálne pracovisko Národnej siete rozvoja vidieka v Banskej Bystrici v spolupráci s Mestom B. Bystrica a Parkom kultúry a oddychu B....

Tradičná chuť Podpoľania 2012

26.06.2012 14:08
V sobotu 23. júna 212 v obci Látky zorganizovalo OZ Podpoľanie v spolupráci so združením Tradičná chuť regiónov Slovenska piaty ročník súťaže vo varení Tradičná chuť Podpoľania....

Jídlo z blízka 2012

23.06.2012 05:35
                                                ...

Využijeme potenciál vidieka?

29.05.2012 11:07
    23.05.2012; Roľnícke noviny; č. 21, strana. 2   O takzvanom predaji z dvora sa hovorí už niekoľko rokov, no prvovýrobcovia sa zatiaľ dočkali v...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>