ARCHA  CHUTÍ

           

VÝZVA pre banskobystrický región

na predkladanie nominácií na zápis do Archy chutí 

 

 

Slow Food Banská Bystrica a Združenie pre rozvoj vidieka  vyhlasujú výzvu na predkladanie návrhov na zápis do  Archy chutí.

Výzva je súčasťou naštartovania systému nominácií do svetovej Archy chutí  v našom regióne. Úvodný projekt je finančne podporený v rámci grantového programu Dedičstvo regiónov, vyhlásenom Nadáciou SPP.

Cieľom výzvy je budovanie Slow Food Archy chutí v banskobystrickom regióne, ako spoločnej databázy slúžiacej na ochranu vzácnych, unikátnych regionálnych potravín, úžitkových zvierat a kultúrnych rastlín (pasažierov).

Zameriavame sa na produkty, ktoré sú späté s tradíciami banskobystrického regiónu, sú v našom území jedinečné, špecifické a ktoré sa pod tlakom modernej doby strácajú z nášho života. Konkrétne sa jedná o produkty na územia tradičných regiónov Tekov, Hont, Gemer, Novohrad, Malohont, Podpoľanie, Horehronie, Stredné Pohronie a Turiec

Medzinárodná Archu chutí vznikla v rokoch 1996-1997 ako jedna z významných aktivít celosvetového hnutia Slow Food. V súčasnosti sa v Arche chutí katalogizuje a chráni viac ako 1000 rôznych produktov pred ich zánikom a zabudnutím.

 

Základné podmienky oprávnenosti nominácie:

  • musí sa jednať miestne produkty potravinového charakteru ako sú: domestifikované druhy (kultivary a pôvodné ekotypy úžitkových rastlín; plemená a populácie hospodárskych zvierat), pôvodné divorastúce druhy  rastlín (len ak ich technika zberu alebo ich ďalšieho spracovania vychádza z tradičnej metódy)  a spracované produkty,

  • pasažier (produkt) vykazuje výnimočné organolektické kvality (chuť, vôňu, farbu, vzhľad); ich zárukou je využívanie tradičných miestnych metód a remeselná výroba,

  • pasažier (produkt) tvorí súčasť konkrétneho územia, regionálneho, prípadne národného kultúrneho dedičstva, má jednoznačnú identitu a je preto neodmysliteľnou súčasťou prostredia z ktorého pochádza,

  • pasažier (produkt) musí byť vyrábaný v limitovaných množstvách,

  • jedná sa o pasažiera (produkt), ktorého riziko zániku je preukázateľné.

 

Kto môže predkladať nominácie:

nomináciu môže predložiť ktokoľvek bez ohľadu na vek, profesiu či bydlisko.

 

Predložený návrh na nomináciu musí obsahovať:

úplne vyplnený nominačný formulár, zaslaním vyplneného formuláru, zároveň autor dáva súhlas na zverejnenie všetkých informácií uvedených vo formulári.

Uvítame ak nám zašlete spolu s návrhom aj fotodokumentáciu produktu, zaslaním fotodokumentácie, zároveň autor fotografií dáva súhlas na neobmedzené použitie fotografií pre účely Archy chutí* V prípade, ak nie ste schopní zabezpečiť fotodokumentáciu z technických dôvodov, s Vašim súhlasom zabezpečíme ju prostredníctvom našich partnerov.

 

Spôsob predkladania nominácií:

Návrhy je možné predkladať:

-       v elektronickej forme

o    emailom na email slowfoodskbb@gmail.com alebo  ark@slowfood.com

o    on line formulár -

https://slowfood-bb.webnode.sk/archa-chuti-bb/on-line-formular/  alebo https://www.slowfoodfoundation.com/pagine/eng/arca/segnala_arca.lasso?-id_pg=82

o    na elektronickom nosiči (CD, DVD, USB) (osobne, alebo poštou)

-       v písomnej forme (osobne, alebo poštou)

osobne – u ktoréhokoľvek člena Výboru Slow Food Banská Bystrica (kontakty nájdete na našej web stránke - https://slowfood-bb.webnode.sk/slow-food-banska-bystrica/vybor-sf-bb/)

poštou – na adresu miestnej pobočky  Slow Food Banská Bystrica  Trosky 53, 976 57 Michalová           

 

Termín predkladania návrhov:    Priebežne bez obmedzenia

 

 

Postup vyhodnotenia nominácií:

  1. Po obdržaní nominácia prebehne predbežná kontrola kompletnosti, prípadne sa dožiada doplnenie nominácie
  2. Po ukončení  termínu prijímania nominácií, prípadne ak sa nazbiera väčší počet nominácií, zasadne odborná komisia, ktorá vyhodnotí objektívnosť nominácií a vyberie nominácie, ktoré spĺňajú všetky podmienky.
  3. Nominácie, ktoré odborná komisia v rámci projektu "Archa chutí" podľa ich objektívnosti vyhodnotí ako vhodných kandidátov, budú uverejnené na web stránke Slow Food Banská Bystrica ako nominanti a budú predložené medzinárodnej odbornej komisii Archy chuti na konečné prehodnotenie.
  4. Nominácie schválené medzinárodnou odbornou komisiou projektu  Archa chuti budú potvrdené oficiálnym dokumentom a zverejnené v elektronickej databáze Archy chutí  na web stránke Slow Food Banská Bystrica, ako aj na stránke Slow Food Nadacie pre Biodiverzitu:

https://www.slowfoodfoundation.com/ark

 

Prílohy výzvy:

Archa chutí – ÚVOD  - základné informácie

Archa chutí - Nominačný FORMULÁR (pdf)

Archa chutí - Nominačný FORMULÁR (docx)

 

ON LINE FORMULÁR

 

Na stiahnutie:

 Archa chutí – VÝZVA pre BB región 

 

V Banskej Bystrici 22.7.2013