Pohľad Slow Food na poľnohospodárstvo, výrobu potravín a gastronómiu je založený na vnímaní kvality potravín prepojenej tromi princípmi: 

dobré - čerstvá a chutná sezónna strava, ktorá uspokojuje všetky zmysly a je súčasťou miestneho

kultúrneho dedičstva

čisté - zdravo pestovaná strava, vyrábaná v harmónii s prírodou a našim zdravím

férové - za primerané ceny pre spotrebiteľa

a poctivých podmienok a cien pre malovýrobcov

veríme, že každý má právo mať prístup k dobrému, čistému a férovému jedlu

 

Slow Food začína u každého z nás - v srdciach, hlavách a žalúdkoch zodpovedných jedákov. Úspešne rozkvitá vďaka nadšeniu členov miestnych pobočiek - konvívií

Konvíviá, alebo miestne skupiny, šíria filozofiu Slow Fooda premieňajú ju do skutočnosti. Každé konvívium organizuje ročne najrozmanitejšie akcie - jednoduché spoločné večere a ochutnávky, návštevy miestnych výrobcov a fariem, konferencie a diskusie, filmové predstavenia a festivaly. Realizujú kurzy chuti, vzdelávanie pre deti a dospelých, podporujú farmárske trhy, miestne a medzinárodné kampane a mnoho ďalších akcií a projektov.

Konvíviá sú základnou jednotkou štruktúry Slow Food; ide o neformálne združenia na lokálnej úrovni (dnes na celom svete pôsobí asi 1000 takýchto konvívií) do ktorých vstupujú všetci, ktorí sa stotožňujú s filozofiou Slow Food a rozhodnú sa aj takýmto spôsobom prispieť k dobrej myšlienke, šíriť ju ďalej a podporiť tak zdravé, poctivo vyrábané, tradičné potraviny a potraviny s férovými cenami pre výrobcov aj pre konzumentov, ako i malých producentov a poľnohospodárov; Konvívia existujú na báze dobrovoľnosti, nie sú subjektmi s právnou subjektivitou. Spoločne sa delia o radosť z jedla poznávaniu miestnych produktov a ich výrobcov. Konvíviá sú chrbticou Slow Food a ich činnosť je možná iba prostredníctvom svojich členov, ktorí dobrovoľne venujú svoj ​​čas a energiu.

Slow Food rozvíja po celom svete množstvo aktivít, projektov a podujatí na všetkých úrovniach - organizovanými konvíviami na komunitnej úrovni až po Slow Food pobočky na regionálnej a medzinárodnej úrovni. Hnutie si rýchlo získalo priaznivcov na celom svete a to je dôkaz, že stále viac vzrastá záujem ľudí o problematiku jedla a pitia, potravinové produkty a spôsoby akým sa dostávajú na náš stôl

 

Z histórie - Hnutie Slow Food založil v roku 1986 taliansky novinár a gastronóm Carlo Petrini ako reakciu na otvorenie novej pobočky nadnárodného reťazca McDonald priamo na historickom námestí Piazza di Spagna v Ríme. Organizácia Agricola, ako sa na začiatku nazývalo, sa zmenila na hnutie Slow Food v roku 1989 na medzinárodnom stretnutí v Paríži. Za účasti delegátov z 15 krajín  podpísali Manifest Slow Food, čím nadobudlo hnutie Slow Food medzinárodný charakter, vzniklo Slow Food International, ktoré sídli neďaleko Turína, v meste Bra (Taliansko; región Piemont); Na piatom Slow Food kongrese v roku 2007 bolo ratifikované  Vyhlásenie Puebla  ako záruka pokračovania v ceste na ktorú nastúpilo hnutie 18 rokov predtým. Slow Food Manifest pre kvalitu načrtáva dobré, čisté a spravodlivé zásady.

 

Filozofia Slow Food je tvorená priesečníkom etiky ekológie a gastronómie a potešenia. Tvorí protipól štandardizácii vkusu a kultúry a neobmedzenej moci nadnárodných spoločností potravinárskeho priemyslu a priemyselného poľnohospodárstva. Veríme, že každý má základné právo na potešenie z dobrého jedla a následne každý nesie zodpovednosť za ochranu dedičstva jedla, potravín, tradícií a kultúry , ktoré vytvárajú možnosť prežívať potešenie. Naše združenie verí v koncepciu "novej gastronómie", uznávajúcej silné väzby jedlom na tanieri, našou planétou, ľuďmi a kultúrou. 

Naša vízia – predstavujeme si jeden svet, v ktorom každý človek má právo prístup a uspokojenie z jedla, ktoré je dobré pre neho, dobré pre tých, ktorí ho pestujú a dobré pre našu planétu. Naším poslaním je Slow Food ako medzinárodná členská organizácia obyčajných ľudí podporujúca dobré, čisté a spravodlivé jedlo pre všetkých.

Slow Food je presvedčený, že jedlo je viazané na mnoho aspektov života, vrátane kultúry, politiky, poľnohospodárstva a životného prostredia. To je dôvod, prečo sme aktívny hráč v širokej škále oblastí, od vzdelávania po poľnohospodársku politiku. Pracujeme  v tejto širokej škále, Slow Food obhajuje biodiverzitu v našej ponuke potravín, podporuje vzdelávania v oblasti stravy a chuti jedla a spája stabilných producentov so spotrebiteľmi (koproducentmi) prostredníctvom aktivít a budovania sietí.

 

Aktivity - Slow Food organizuje jedny z najvätších gastronomických akcií sveta ­ Salone del GustoCheeseSlow Fish ­ a rad menších projektov na ochranu tradičnej poľnnohospodárskej a potravinárskej výroby vo forme napríklad Krajinských trhov