Slow Food Banská Bystrica

V našom konvíviu Banská Bystrica si kladieme za cieľ naučiť sa vážiť si kultúru stolovania, chrániť a vychutnávať si miestne produkty a "jedlo z blízka". Chceme presadzovať miestne produkty, domáce odrody rastlín a plemená hospodárskych zvierat, ktoré sú odsúdené na zánik v súčasnej dobe medzinárodnej štandardizácie potravinárskych výrobkov a kultúry "Fast Foodu". V snahe o zachovávanie biodiverzity budeme podporovať aktivity a projekty, ktoré sú zamerané na ochranu pôvodných živočíšnych druhov a rastlinných odrôd. V oblasti zachovávania diverzity a pestrosti potravinovej ponuky budeme podporovať obnovovanie a udržiavanie tradičných výrobných postupov a zachovávanie krajových, regionálnych a lokálnych gastronomických špecialít. 

Budeme podporovať tradičné remeselné a trvalým spôsobom vyrobené potraviny a ich výrobcov, a tým napomáhať zachovávaniu rozmanitosti regionálnych gastronomických potravinárskychm a poľnohospodárskych tradícií a lokálnych kulinárskych špecialít; budeme zlepšovať dostupnosť obyvateľov nášho regiónu k čerstvým, miestnym potravinám; napomáhať praktickému prepájaniu miestnych producentov potravín s gastronomickými prevádzakami a inštitúciami verejného stravovania a budovať v regióne sieť ľudí a organizácií, ktorí podporujú a zdieľajú princípy Slow Food.

 

Inštitucionálnu podporu konvívia Slow Food Banská Bystrica zabezpečujú po dohode tri združenia pôsobiace v našom regióne:

Vidiecky parlament Banskobystrického kraja

Združenie pre rozvoj vidieka

Tradičná chuť regiónov Slovenska

 

Slow Food Banská Bystrica pomáha ...

spoluorganizovať široké spektrum podujatí, na ktorých sa môžete stretnúť s producentmi, výrobcami, ochutnávať ich výrobky a informovať sa o ich práci. Tieto podujatia Vám prinášajú možnosť dozvedieť sa viac o hnutí Slow Food a o jeho rôznorodých aktivitách.

V prípade ak máte záujem o usporiadanie podujatia, prípadne o spoluorganizáciu Vami organizovanej akcie, nakontaktujte sa na nás, alebo sa staňte členom Slow Food Banská Bystrica a využívajte výhody, ktoré členstvo ponúka.

Príklady aktivít

Aktivity convivium sú veľmi dôležité pre Slow Food, pretože umožňujú členom sa stretávať a zdieľať spoločné záujmy, ktoré ich spájajú.

Príklady obvyklého typu aktivít, ktoré organizujú convíviá a ktoré prispievajú k tomu, aby Slow Food filozofia napĺňala na miestnej úrovni:

  • Školské záhrady na základných školách
  • Cvičenia a vzdelávania chuťových vnemov pre deti, mládež a dospelých;
  • Exkurzie pre študentov na farmárskych trhoch, farmách a u výrobcov;
  • Miestne gastronomické výlety: návštevy miestnych fariem, výrobcov potravín, remeselníkov, špecializovaných obchodov a vinohradov;
  • Charitatívne akcie: aukcie, večery, lotérie, atď, pre získavanie prostriedkov pre Presidio alebo Terra Madre projekty v rozvojových krajinách;
  • Ochutnávky a večere s „dobrými, čistými a fair“ produktmi a upozorniť na Archu produktov a Presidio výrobky vo Vašom regióne.
  • Stretnutia výrobcovia s členmi a / alebo s o zástupcami miestnej tlače, organizovanie rautov pre členov;
  • Kurzy varenia
  • Výmeny s inými convíviami
  • Konferencie alebo prednášky o otázkach potravín