Účasť na konferencii Jídlo z blízka, Brno

22.04.2012 08:27

 

Zástupcovia nášho konvívia I. a O. Pašmíkovci sa 10. apríla 2012 zúčastnili na konferencii "Jídlo z blízka", ktorú organizovalo konvívium Slow Food Brno v spolupráci s Juhomoravským krajom, Centrálou cestovného ruchu Južná Morava a Zväzom obchodu a cestovného ruchu ČR. Na konferencii sa zúčastnilo viac ako 140 priaznivcov dobrého stravovania. Najväčší záujem vyvolala prezentácia Roberta Burdese, prezidenta Slow Food Taliansko. Vo svojej prezentácii zdôraznil, že na to, aby na miestnych trhoch mohli uspieť malí farmári a producenti, je potrebné im vytvoriť potrebnú infraštruktúru a potravinovú komunitu, ktorá by mala zahrňovať malých farmárov, producentov a ich združenia, kuchárov, pedagógov, ale v prvom rade konzumentov a každý z nich môže mať svoj vlastný prínos pri vyhľadávaní produktov v danej lokalite.

 

Prečo jedlo z blízka?

Čerstvosť a chuť: dostávajú sa k nám výlučne sezónne produkty, zbierané v čase správnej zrelosti, jedná sa o miestne prispôsobené odrody, namiesto odrôd šľachtených pre transporty na ďaleké vzdialenosti

Kratšia dopravná vzdialenosť = menej obalov, čo následne znamená menšie znečistenie prostredia

Lepšia znalosť a kontrola toho čo jeme a akým spôsobom jedlo a produkt boli vyrobené

Podpora prežitia tradičných, šetrných a udržateľných poľnohospodárskych postupov, pôvodných plemien a odrôd a rozmanitosti ponuky

Zachovanie a ochrana koloritu miestnej krajiny a regionálnych špecifík

Podpora miestnej ekonomiky, miestnych farmárov a producentov

 

V termíne 9. - 29.júla 2012 budú prebiehať vo vybraných brnenských reštauráciách gastronomická slávnosti "Jídlo z blízka 2012"  

 

Na stiahnutie:

Závery konferencie

 

 

Prezentácia Roberto Burdese, prezident, Slow Food Itálie

Prezentácia Naďa Johanisová, Fakulta sociálních studií Masarykova univerzita Brno

Prezentácia Martin Hrabec, Hospitality Training Institute

Prezentácia Radim Machů, Tradice Bílých Karpat, obec Hostětín

Prezentácia František Němec, Farma rodiny Němcovy, Netín

Prezentácia Helena Piskovská, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR

Prezentácia Tomáš Popp, jednatel Farmářský obchod s.r.o.

Prezentácia Johann Reisinger, známý rakouský šéfkuchař

Prezentácia Zbyněk Ulčák, Fakulta sociálních studií, MU Brno

Prezentácia Tom Václavík, předseda, Slow Food Brno

Prezentácia Zuzana Vojtová, ředitelka, Centrála cestovního ruchu-Jižní Morava, z.s.p.o.