Slow Food International

Medzinárodné hnutie Slow Food vzniklo v roku 1989 ako protiváha voči masívne sa šíriacej globalizácii v stravovaní v štýle fast foodu, priemyslovej výrobe potravín a medzinárodnej štandartizácie ich chuti a stále sa  zrýchľujúcemu tempu života; ako reakcia na zanikanie miestnych gastronomomických tradícií a záujmu ľudí o to, čo jeme, odkiaľ jedlo pochádza, ako chutí a ako náš výber potravín ovplyvňuje okolitý svet. K presadzovaniu svojich myšlienok spojil Slow Food jedlo s potešením a zároveň so zodpovednosťou. 

Dnes sa k hnutiu Slow Food® hlási viac ako 100 000 členov v 150 krajinách sveta, zapojených do viac ako 1300 miestnych pobočiek nazývaných konvíviá, ktoré sa spoločne snažia o zachovanie a ochranu miestnych kultúrnych a kulinárskych tradícií. K hnutiu patrí aj sieť, ktorú tvorí 2000 komunít produkujúcich potraviny trvaloudržateľným spôsobom a kladúc dôraz na kvalitu ....

...čítajte viac

Slow Food Banská Bystrica

Sme súčasťou medzinárodného hnutia Slow Food a pomáhame napĺňať víziu hnutia: vybudovať svet, v ktorom sa všetci ľudia môžu tešiť z jedla, ktoré je dobré pre nich, pre tých, ktorí ho vyrobili a dobré pre našu planétu zem  

Ako sme vznikli - Konvívium Banská Bystrica vzniklo v roku 2012 ako druhé samostatné na Slovensku.

Konvívium vzniklo z iniciatívy účastníkov stretnutia miestnych akčných skupín a verejno-súkromných partnerstiev v Dolnej Strehovej v dňoch 9.- 10.2.2012

Bol vytvorený zakladajúci výbor.

Zakladajúci výbor na svojom stretnutí 20.2.2012 schválil Slow Food Convivium Protocol a poveril novozvoleného kovívium lídra (predsedu) - I.Pašmíka registráciou Konvívia Banská Bystrica.

Predseda I.Pašmík a člen zakladajúceho výboru J.Boroš sa 23.2.2012 stretli v Bratislave s V. Sadloňovou, zástupkyňou Slow Food International pre Slovensko a odovzdali jej  zakaldajúce listiny konvívia Banská Bystrica. 

8.3.2012 na základe rozhodnutia Rady direktorov (Predstavenstvo) Slow Food International bolo naše konvívium oficiálne schválené.

...čítajte viac

 

 

„...ochrana tradičného syra, poľa alebo plemena hospodárskeho zvieraťa je najlepším spôsobom ako chrániť seba samého a zaistiť nasledujúcim generáciám moderenejšiu budúcnosť  v tom najlepšom význame tohto slova...“

Vito Puglia, manažér Slow Food

  

 

Novinky

SF Banská Bystrica na Terra Madre

05.11.2012 15:02
Tlačová správa   Prezentácia na veľtrhu Salone del Gusto a Terra Madre Slow Food Banská Bystrica   Na jednom z najväčších svetových gastronomických...

BBSK podporil našu prezentáciu v Turíne

15.10.2012 08:00
  Slow Food Banská Bystrica v spolupráci so Salašom Zbojská a Združením pre rozvoj vidieka pripravujú historicky prvú prezentáciu Slovenska na jednom z najväčších...

Celosvětové setkání Slow Food se blíží

30.09.2012 07:39
    Nejvýznamnějším festivalem hnutí Slow Food je každé dva roky se opakující Salone del Gusto a Terra Madre – mezinárodní setkání všech, kteří se zajímají o...

Tradičná chuť Hontu

28.09.2012 07:43
  Tradičná chuť Hontu 2012 Motto: „Podporujeme tradície vidieckej kuchyne a zachovanie senzorických vlastností.“ Pod týmto heslom sa niesol už IV. ročník súťaže...

Navštívte Salone del Gusto a Terra Madre

20.09.2012 10:23
  Slow Food Banská Bystrica v spolupráci so Salašom Zbojská a Združením pre rozvoj vidieka pripravujú historicky prvú prezentáciu Slovenska na jednom z najväčších...

Relácia Slovenského rozhlasu

20.09.2012 08:07
Slow Food - varenie z domácich zdrojov   19.septembra 2012 o 18.30 odoznela v Slovenskom rozhlase v relácia K veci - Slow Food - varenie z domácich zdrojov ...

Farmársky trh Banská Bystrica

17.09.2012 18:15
15.septembra 2012 sa v rámci Radvanského jarmoku uskutočnil prvý regionálny farmársky trh v Banskej Bystrici. Organizátorom trhu bola regionálna pobočka Národnej siete rozvoja...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>