Slow Food International

Medzinárodné hnutie Slow Food vzniklo v roku 1989 ako protiváha voči masívne sa šíriacej globalizácii v stravovaní v štýle fast foodu, priemyslovej výrobe potravín a medzinárodnej štandartizácie ich chuti a stále sa  zrýchľujúcemu tempu života; ako reakcia na zanikanie miestnych gastronomomických tradícií a záujmu ľudí o to, čo jeme, odkiaľ jedlo pochádza, ako chutí a ako náš výber potravín ovplyvňuje okolitý svet. K presadzovaniu svojich myšlienok spojil Slow Food jedlo s potešením a zároveň so zodpovednosťou. 

Dnes sa k hnutiu Slow Food® hlási viac ako 100 000 členov v 150 krajinách sveta, zapojených do viac ako 1300 miestnych pobočiek nazývaných konvíviá, ktoré sa spoločne snažia o zachovanie a ochranu miestnych kultúrnych a kulinárskych tradícií. K hnutiu patrí aj sieť, ktorú tvorí 2000 komunít produkujúcich potraviny trvaloudržateľným spôsobom a kladúc dôraz na kvalitu ....

...čítajte viac

Slow Food Banská Bystrica

Sme súčasťou medzinárodného hnutia Slow Food a pomáhame napĺňať víziu hnutia: vybudovať svet, v ktorom sa všetci ľudia môžu tešiť z jedla, ktoré je dobré pre nich, pre tých, ktorí ho vyrobili a dobré pre našu planétu zem  

Ako sme vznikli - Konvívium Banská Bystrica vzniklo v roku 2012 ako druhé samostatné na Slovensku.

Konvívium vzniklo z iniciatívy účastníkov stretnutia miestnych akčných skupín a verejno-súkromných partnerstiev v Dolnej Strehovej v dňoch 9.- 10.2.2012

Bol vytvorený zakladajúci výbor.

Zakladajúci výbor na svojom stretnutí 20.2.2012 schválil Slow Food Convivium Protocol a poveril novozvoleného kovívium lídra (predsedu) - I.Pašmíka registráciou Konvívia Banská Bystrica.

Predseda I.Pašmík a člen zakladajúceho výboru J.Boroš sa 23.2.2012 stretli v Bratislave s V. Sadloňovou, zástupkyňou Slow Food International pre Slovensko a odovzdali jej  zakaldajúce listiny konvívia Banská Bystrica. 

8.3.2012 na základe rozhodnutia Rady direktorov (Predstavenstvo) Slow Food International bolo naše konvívium oficiálne schválené.

...čítajte viac

 

 

„...ochrana tradičného syra, poľa alebo plemena hospodárskeho zvieraťa je najlepším spôsobom ako chrániť seba samého a zaistiť nasledujúcim generáciám moderenejšiu budúcnosť  v tom najlepšom význame tohto slova...“

Vito Puglia, manažér Slow Food

  

 

Novinky

Zachráňme našu odrodu „Vinických“ jabĺk

21.03.2013 17:11
V obci Muránska Dlhá Lúka sa tradične pestuje odroda jabĺk(voláme ich vinické), ktoré v našom prostredí(vysoká hladina spodnej vody vďaka riečnej nive) majú vysoký obsah štiav....

Exkurzia študentov z Univerzity gastronomických vied

21.03.2013 08:20
  Slow Food v spolupráci s talianskymi regiónmi Piemont a Emilia Romagna otvorilo v roku 2004 brány neštátnej, ale talianskym štátom oficiálne uznanej, UNIVERZITY...

Slovenská Bryndza

10.02.2013 06:31
Slovenská Bryndza Pripomeňme si rozmanité možnosti využitia bryndze v našej kuchyni.          

Predaj z dvora

01.02.2013 14:19
  Seminár: Predaj z dvora     NSRV SR si Vás dovoľuje pozvať na Informačné semináre„ Predaj z dvora“, ktoré sa uskutočnia v jednotlivých krajoch SR. Jeho cieľom je...

Jednoduché ale kvalitné jedlá, ústup od moderny a návrat k tradíciám

24.01.2013 08:29
  Trendy v gastronómii v 2013 Jednoduché ale kvalitné jedlá, ústup od moderny a návrat k tradíciám DNES / JARMILA HORVÁTHOVÁ  Foto:...

Terra Madre Day 2012 na Zbojskách

05.12.2012 09:18
  Naše konvívium Slow Food Banská Bystrica zorganizovalo svoj prvý Terra Madre Day, ktorý bol spojený s Nadregionálnymi majstrovstvami v zabíjačke na Salaši...

Vianočný medovník – Tradičné Vianoce

23.11.2012 20:25
  Stredná odborná škola, Janka Jesenského 888/1 963 01 Krupina Primátor mesta Krupina Mestské kultúrne centrum Krupina Občianske združenie Tradičná chuť regiónov...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>