Slow Food International

Medzinárodné hnutie Slow Food vzniklo v roku 1989 ako protiváha voči masívne sa šíriacej globalizácii v stravovaní v štýle fast foodu, priemyslovej výrobe potravín a medzinárodnej štandartizácie ich chuti a stále sa  zrýchľujúcemu tempu života; ako reakcia na zanikanie miestnych gastronomomických tradícií a záujmu ľudí o to, čo jeme, odkiaľ jedlo pochádza, ako chutí a ako náš výber potravín ovplyvňuje okolitý svet. K presadzovaniu svojich myšlienok spojil Slow Food jedlo s potešením a zároveň so zodpovednosťou. 

Dnes sa k hnutiu Slow Food® hlási viac ako 100 000 členov v 150 krajinách sveta, zapojených do viac ako 1300 miestnych pobočiek nazývaných konvíviá, ktoré sa spoločne snažia o zachovanie a ochranu miestnych kultúrnych a kulinárskych tradícií. K hnutiu patrí aj sieť, ktorú tvorí 2000 komunít produkujúcich potraviny trvaloudržateľným spôsobom a kladúc dôraz na kvalitu ....

...čítajte viac

Slow Food Banská Bystrica

Sme súčasťou medzinárodného hnutia Slow Food a pomáhame napĺňať víziu hnutia: vybudovať svet, v ktorom sa všetci ľudia môžu tešiť z jedla, ktoré je dobré pre nich, pre tých, ktorí ho vyrobili a dobré pre našu planétu zem  

Ako sme vznikli - Konvívium Banská Bystrica vzniklo v roku 2012 ako druhé samostatné na Slovensku.

Konvívium vzniklo z iniciatívy účastníkov stretnutia miestnych akčných skupín a verejno-súkromných partnerstiev v Dolnej Strehovej v dňoch 9.- 10.2.2012

Bol vytvorený zakladajúci výbor.

Zakladajúci výbor na svojom stretnutí 20.2.2012 schválil Slow Food Convivium Protocol a poveril novozvoleného kovívium lídra (predsedu) - I.Pašmíka registráciou Konvívia Banská Bystrica.

Predseda I.Pašmík a člen zakladajúceho výboru J.Boroš sa 23.2.2012 stretli v Bratislave s V. Sadloňovou, zástupkyňou Slow Food International pre Slovensko a odovzdali jej  zakaldajúce listiny konvívia Banská Bystrica. 

8.3.2012 na základe rozhodnutia Rady direktorov (Predstavenstvo) Slow Food International bolo naše konvívium oficiálne schválené.

...čítajte viac

 

 

„...ochrana tradičného syra, poľa alebo plemena hospodárskeho zvieraťa je najlepším spôsobom ako chrániť seba samého a zaistiť nasledujúcim generáciám moderenejšiu budúcnosť  v tom najlepšom význame tohto slova...“

Vito Puglia, manažér Slow Food

  

 

Novinky

Slow Food BB Vás pozýva na "Lučeneckú klobásovú ofenzívu"

26.02.2014 10:21

Slow Food BB Vás pozýva na oslavy Terra Madre Day

23.11.2013 14:25
      7. decembra 2012 - Zabíjačka na Zbojníckom dvore     Salaš Zbojská Pozývame Vás opätovne na pravú domáci predvianočnú zabíjačku. Čaká Vás deň...

7.12.2013 Zabíjačka na Zbojníckom dvore

08.11.2013 06:21
Jedinečné podujatie, na ktorom si zavspomínate na tradičné dedinské zabíjačky. Podujatie je zamerané iba na gastronómiu, súťažnú prípravu zabíjačkových špcialít. Medzinárodná...

Vyšiel výročný Slow Food Almanach 2013

01.11.2013 07:11
  Na Váš monitor prichádza nový Almanach Slow Food pre rok 2013. Prečítajte si prípahy dobrého, čistého a férového jedla z celého sveta. Tak ako po minulé roky informuje aj...

Pápež mal telefonický rozhovor s Petrinim

08.10.2013 08:31
Papež telefonicky hovořil se zakladatelem hnutí Slow Food   Hnutí Slow Food založil v roce 1986 italský novinář a gastronom Carlo Petrini jako odezvu na otevření nové...

Dotačný systém Ministerstva kultúry Slovenskej republiky na rok 2014

03.10.2013 17:29
Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky vyhlasuje Výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie. Upozorňujeme vás, že pre úspešné postúpenie žiadosti na jej...

14.9.2014 Tradičná chuť Hontu

02.09.2013 06:16
Motto: „Podporujeme tradície vidieckej kuchyne a zachovanie senzorických vlastností  regionálnych jedál.“     Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>