ZABUDNUTÁ KUCHYŇA - Nominované recepty
KUCHYŇA Nominácie
Čipkarskô
Región: Brusno
Kuchár: Viliam Hlaváčik
Základom jedla je mäso, koreňová zelenina, zemiaky, trhance a ingrediencie. Do „mašiny dáme variť 3 litre vody dáme, 1 kg hovädzieho mäsa nakrájané na kocky, 2 stredne veľké cibule nakrájanú na štvrtky a 3 strúčiky cesnaku. Keď...
Pouhorské tľapkance
Región: Pohronská Polhora
Kuchárka: Janka Vlčková
2-3 väčšie zemiaky nakrájame na malé kocky a uvaríme v slanej vode, tak isto uvaríme približne ½ kg cestovín - trhancov. Medzitým opražíme do chrumkava gazdovskú slaninku. Keď je slaninka opražená, vyberieme ju do misky, a vo vypečenej masti do...
Drevorubačské párance
Región: Pukanec
Kuchárka: Anna Zvarová
1 kg polohrubej múky, soli a vody (4-5 dcl) veľmi dobre vypracujeme na hustejšie (tuhšie) cesto. Necháme postáť (od večera do rána), prípadne schladiť, bude sa lepšie párať. Nakrájame zemiaky so šupkou na malé kocky, pomastíme masťou, posolíme...
Halušky s karamelovými jablkami
Región: Hontianske Nemce
Kuchárky: Jana Babiaková, Bibiána Janovská
250g tvarohu tučného a 250 g tvarohu jemného zmiešame so zmesou 500 g práškového cukru, 1 škoricový cukor, 1 vanilkový cukor. Pridáme 2 vajcia, 200 g mletých vlašských orechov, strúhané 2 jablká a zahustíme detskou...
Hrušovské lepníky
Región: Hrušov
Kuchárka: Anna Benková
V troche teplej vody alebo mlieka namočíme droždie, pridáme za hrsť cukru, poprášime múkou a necháme vykysnúť. Keď kvások pokysne, zamiesime ho v drevenom korýtku s 1 kg preosiatej hladkej múky, pridáme 1/2 kg v šupke uvarených a...