Využijeme potenciál vidieka?

29.05.2012 11:07

 

 

23.05.2012; Roľnícke noviny; č. 21, strana. 2

 

O takzvanom predaji z dvora sa hovorí už niekoľko rokov, no prvovýrobcovia sa zatiaľ dočkali v podstate iba sľubov. Každá vláda deklarovala záujem o riešenie tohto problému, zakaždým sa to však skončilo len ďalšími regulačnými nariadeniami.

BRATISLAVA. Aj súčasná vláda vo svojom programovom vyhlásení tvrdí, že podporí spracovanie a finalizáciu produktov z domácej výroby. "Využije pritom všetky dostupné ekonomické a právne nástroje na podporu finalizácie produktov v podnikoch poľnohospodárskej prvovýroby a predaj čerstvých potravín týmito podnikmi priamo konečnému spotrebiteľovi," píše sa v Programovom vyhlásení vlády SR.

Podpora prvovýrobcov

"Som optimista a programové vyhlásenie vlády hodnotím pozitívne. Podpora predaja z dvora je kľúčovou oblasťou v súčasnej zložitej ekonomickej, sociálnej a environmentálnej situácii," hovorí Ladislav Janičina, predseda Ekotrend Slovakia ‑ Zväz ekologického poľnohospodárstva.

Podľa jeho slov, potenciál slovenského vidieka je dostatočný na to, aby sme sa vrátili k pôvodnej, takmer 100‑per‑centnej potravinovej sebestačnosti. "To si však vyžaduje aj určité kroky zo strany štátu. Ide hlavne o podporu prvovýrobcov ‑ spracovateľov, a to najmä minimalizáciou prekážok pre priamy predaj potravín, poskytnutím bezplatného vzdelávania a poradenstva, ale aj tvorbou a distribúciou informačných a propagačných materiálov a, samozrejme, tiež finančnou podporou prvovýrobcov," myslí si L. Janičina.

Naopak, Potravinárska komora Slovenska (PKS) vyjadrila "vážne znepokojenie" nad úmyslom vlády SR využiť všetky dostupné ekonomické a právne nástroje na podporu finalizácie potravinárskych produktov v podnikoch poľnohospodárskej prvovýroby a ich priamy predaj konečnému spotrebiteľovi.

Za a proti

"Predaj z dvora tvorí zanedbateľný podiel z celkového predaja potravín a má skôr charakter folklóru a oživenia agroturistiky. Ťažisko predaja potravín je v obchodných reťazcoch, ktoré sa na predaji podieľajú viac ako dvoma tretinami. Je iba ťažko možné predpokladať, že predaj z dvora bude vážnym kandidátom štandardných obchodných štruktúr. Preto treba koncentrovať pozornosť vlády na podporu podnikov, ktoré sú schopné konkurovať globálnym producentom potravín a zabezpečiť tak spracovanie produktov slovenskej prvovýroby," uviedla Jarmila Halgašová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska.

Opačný postoj než PKS zaujala Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, ktorá priamy predaj potravín konečnému spotrebiteľovi nepovažuje za žiadny folklór. Práve naopak, vidí v ňom jednu z možností na návrat malých prevádzok na slovenský trh. Tie boli z neho vytlačené veľkými obchodnými systémami, ponúkajúcimi veľa produktov z dovozu.

S predajom z dvora úzko súvisí aj otázka riešenia vysokej nezamestnanosti. Ako pripomenul minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek, SR má obrovský problém s nezamestnanosťou a on vidí ideálny priestor na jej účinné riešenie práve cez poľnohospodárske činnosti. "Nezamestnanosť máme najmä na vidieku a je doménou hlavne menej kvalifikovaných ľudí. Práve tieto atribúty sú vhodné na aplikáciu v poľnohospodárstve. Kde rôzne činnosti, ktoré už v SR zanikli, ako špecializovaná rastlinná a živočíšna výroba, majú vysoké nároky na "prácnosť", na čo je vhodná práve menej kvalifikovaná pracovná sila," konštatoval minister.

To, že Slovensko sa borí s malým podielom slovenských potravín a veľkým percentom nezamestnanosti je, žiaľ, krutá a všeobecne známa realita. Rovnako aj to, že najväčším problémom je práve dlhodobá vidiecka nezamestnanosť. Ako sa však dá s týmto vleklým problémom vysporiadať?

Pavel Petránek, ktorého firma Morky Petránek úspešne funguje v systéme predaja z dvora, vidí jedno z riešení v znížení DPH na predaj z dvora.

"Povinnosť platenia DPH vyplýva podnikateľským subjektom pri ročnom obrate nad 49 800 eur. Znížením DPH na 6 percent by roľníkovi ostalo toľko finančných prostriedkov, že by mohol dať nezamestnanému minimálnu mesačnú mzdu. Takto by sa odbremenil štát, využil by sa vidiecky potenciál na produkciu potravín a roľník by sa ľahšie rozvíjal, pretože pracovnú silu využije aj mimo sezónnej produkcie potravín, napríklad na krajinotvorbu," hovorí R Petránek.

"Toto konkrétne opatrenie by mohlo byť asi v tom zmysle, že každý poľnohospodársky prvovýrobca a následne aj spracovateľ a predajca potravín ‑ či už cez systém predaja konečnému spotrebiteľovi alebo systém podnikových predajní ‑ by mohol tieto potraviny realizovať so zníženou, 6‑percentnou DPH, ale s tou podmienkou, že na každých dosiahnutých 49 800 eur obratu z týchto potravín by musel povinne zamestnávať jedného zamestnanca. Štát by neprišiel o nič a slovenské lokálne potraviny by dostali šancu znovu sa vrátiť na náš stôl," dodáva Pavel Petránek.