Tradičná chuť Hontu

28.09.2012 07:43

 

Tradičná chuť Hontu 2012

Motto: „Podporujeme tradície vidieckej kuchyne a zachovanie senzorických vlastností.“

Pod týmto heslom sa niesol už IV. ročník súťaže organizovanej k svetovému dňu potravín.

Hlavní organizátormi boli: Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora Krupina, Občianske združenie - Tradičná chuť regiónov Slovenska Obec Senohrad

Spoluorganizátori: Regionálne združenie miest a obcí Slovenska z okresov ZV, KA, DT, Obce a mestá regiónu HONT, Jednota dôchodcov Slovenska, Hontianske združenie turizmu Krupina

Odborní Garanti: Regionálna veterinárna a potravinová správa Zvolen, Slovenská poľnohospodárska univerzita Nitra

Miesto konania súťaže: obec Senohrad

Termín konania: 22. septembra 2012

Podporovať tradície vidieckej kuchyne a zachovávať zmyslové vlastnosti regionálnych jedál a nápojov je zámerom podujatia Tradičná chuť Hontu. Jeho štvrtý ročník sa uskutočnil dňa 22.9.2012 v obci Senohrad v tamojšom spoločenskom dome RD. Okrem súťaže v príprave tradičných jedál, pripravili organizátori aj prezentácie remeselných výrobcov z regiónu, predvádzanie prípravy dezertov na slávnostné príležitosti – Michal Konček – absolvent Strednej odbornej školy v Krupine, strieborný medailista zo „Salimy Brno 2012“ a samozrejmosťou bola ochutnávka súťažných jedál, tiež ponuka víťazných jedál z minuloročnej súťaže. Súčasťou podujatia bol aj odborný seminár na tému príprava domácich produktov a regionálna gastronómia. Spestrením podujatia bol kultúrny program miestnych folklórnych súborov.

Žiačky Strednej odbornej školy Júlia Antalová a Anna Cúthová, súťažili v príprave tradičných „ Hontianskych parencov“(buchty na pare), ktoré plnili slivkami a jahodami a dochutili tvarohom. Zároveň v tvorivých dielňach Mirka Tomášová učila záujemcov vyrábať cukrárske ozdoby a drobné cukrárske výrobky. Mesto Krupina reprezentovali žiačky a pedagogickí zamestnanci SOŠ, členky Jednoty dôchodcov Slovenska miestnej organizácie s predsedníčkou pani Annou Križanovou. Pani Irena Murínová a Zuzana Kyzúrová uvarili pre porotu chutné zeleninové jedlo, ktoré vo svojej kategórii zvíťazilo.

Primátor mesta Ing. Radoslav Vazan na záver slávnostného vyhodnotenia prevzal „Putovný lopár Tradičnej chuti Hontu“ a zároveň aj štafetu podujatia, ktoré sa na budúci rok bude konať v našom meste Krupina.

Mgr. Anna Borbuliaková

 

Prevzaté z: www.krupina.sk