Účasť na konferencii Jídlo z blízka, Brno
Zástupcovia nášho konvívia I. a O. Pašmíkovci sa 10. apríla 2012 zúčastnili na konferencii "Jídlo z blízka", ktorú organizovalo konvívium Slow Food Brno v spolupráci s Juhomoravským krajom, Centrálou cestovného ruchu Južná Morava a Zväzom obchodu a cestovného ruchu ČR. Na konferencii sa zúčastnilo viac ako 140 priaznivcov dobrého stravovania. Najväčší záujem vyvolala prezentácia Roberta Burdese, prezidenta Slow Food Taliansko. Vo svojej prezentácii zdôraznil, že na to, aby na miestnych trhoch mohli uspieť malí farmári a producenti, je potrebné im vytvoriť potrebnú infraštruktúru a potravinovú komunitu, ktorá by mala zahrňovať malých farmárov, producentov a ich združenia, kuchárov, pedagógov, ale v prvom rade konzumentov a každý z nich môže mať svoj vlastný prínos pri vyhľadávaní produktov v danej lokalite.
Prečo jedlo z blízka?
Čerstvosť a chuť: dostávajú sa k nám výlučne sezónne produkty, zbierané v čase správnej zrelosti, jedná sa o miestne prispôsobené odrody, namiesto odrôd šľachtených pre transporty na ďaleké vzdialenosti
Kratšia dopravná vzdialenosť = menej obalov, čo následne znamená menšie znečistenie prostredia
Lepšia znalosť a kontrola toho čo jeme a akým spôsobom jedlo a produkt boli vyrobené
Podpora prežitia tradičných, šetrných a udržateľných poľnohospodárskych postupov, pôvodných plemien a odrôd a rozmanitosti ponuky
Zachovanie a ochrana koloritu miestnej krajiny a regionálnych špecifík
Podpora miestnej ekonomiky, miestnych farmárov a producentov
V termíne 9. - 29.júla 2012 budú prebiehať vo vybraných brnenských reštauráciách gastronomická slávnosti "Jídlo z blízka 2012"
Na stiahnutie:
Prezentácia Roberto Burdese, prezident, Slow Food Itálie
Prezentácia Naďa Johanisová, Fakulta sociálních studií Masarykova univerzita Brno
Prezentácia Martin Hrabec, Hospitality Training Institute
Prezentácia Radim Machů, Tradice Bílých Karpat, obec Hostětín
Prezentácia František Němec, Farma rodiny Němcovy, Netín
Prezentácia Helena Piskovská, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR
Prezentácia Tomáš Popp, jednatel Farmářský obchod s.r.o.
Prezentácia Johann Reisinger, známý rakouský šéfkuchař
Prezentácia Zbyněk Ulčák, Fakulta sociálních studií, MU Brno
Prezentácia Tom Václavík, předseda, Slow Food Brno
Prezentácia Zuzana Vojtová, ředitelka, Centrála cestovního ruchu-Jižní Morava, z.s.p.o.