SÝR 2013 Mikulov

14.10.2013 07:07

 

28. septembra 2013 sa v Mikulove uskutočnil prvý Festival tradičných syrov Čiech, Moravy a Slovenska spojený s Národnou súťažou malých výrobcou syrov. Hlavným organizátorom bol Martin Hrabec z konvívia Slow Food Pálava.

Na podujatí sa spolupodielalo aj naše konvívium a podarilo sa nám zabezpečiť celkom úspešnú účasť našich syrárov z regiónu, ale aj z ostatných častí Slovenska. Festival sa stretol s veľkým záujmom, navštívilo ho viac ako 2000 návštevníkov.  Záujem návštevníkov a kupujúcich bol veľmi veľký, väčšina predávajúcich výrobcov syrov odchádzala poobede domov s prázdnymi bedničkami. Kto prišiel - neoľutoval, či ako návštevník, aj ako predávajúci.

 

 

Syry našich producentov sa nestratili ani v samotnej súťaži. Absolútnym víťazom v skupine Syry z ovčieho mlieka sa stala ÚDENÁ  PARENICA od Jozefa Zvaru zo Zlatého vŕšku, ktorá sa umiestnila na 1. mieste v kategórii Špeciality - Syry z ovčieho mlieka.

 

Prvé miesta vo svojich kategóriách získali:

Ťahaničky z PD Východná, v kategórii Špeciality - Syry z kravského mlieka

Nefritová vášeň - kozí plesňový syr z Farmy Kozinka vo Veľkom Blhu, v kategórii Špeciality - Syry z kozieho mlieka

Ovčia bryndza zo Salaša Zbojská, v kategórii Mäkké syry a tvarohy z ovčieho mlieka

 

V počte získaných osenení bolo celkovo najúspešnejšie PD Východná, ktorá okrem jedného 1.miesta získala jeden krát 2. miesto a dva krát 3. miesto

 

Za úspešné vystúpenie a prezentáciu Slovenska im ďakujeme.

 

I.Pašmík, Slow Food Banská Bystrica

 

VÝSLEDKY SÝR 2013 MIULOV.xls (36352)

FOTO Z FESTIVALU