Projekt Regionálna Archa chuti

07.05.2013 02:43

V spolupráci s našim partnerom Združením pre rozvoj vidieka sme pripravili projekt pod názvom Regionálna Archa chuti.

Na projekt sa nám podarilo získať podporu z programu "Dedičstvo regiónov" financovanom Nádáciou SPP

 

 

Čo je cieľom projektu?

Cieľom projektu je po vzore svetovej Archy chuti vytvoriť miestnu regionálnu Archu chuti pre banskobystrický región. Archa chuti vyhľadáva, katalogizuje a popisuje zabudnuté chute, gastronomické produkty a suroviny ohrozené zánikom.

 

 Aký bude prínos projektu?

Archa chuti pomáha zachovať stratené recepty, dávno nepoužívané plodiny a suroviny najmä tradičnej gastronómie. Pomáha  na novo ich objavovať  a časom zavádzať ich na miestne trhy.  Nejedná sa o klasickú kuchársku knihu, ale o živú databanku jedál, potravín a surovín, ktoré v dnešnej dobe globalizácie a rýchleho stravovania sa stratili z nášho života. Archa chuti sa zameriava najmä na jedinečné regionálne a miestne špecifické produkty a suroviny a jej súčasťou nie je iba mapovanie a zaznamenávanie, ale aj ich aktívna propagácia najmä formou podujatí tradičnej gastronómie, organizovaním ochutnávok a v spolupráci so stravovacími zariadeniami ich zavádzaním do života regiónu. Vybrané regionálne špeciality by sme následne chceli nominovať do svetovej Archy chuti, kde zatiaľ Slovensko má zaradenú iba bryndzu.

 

Cieľová skupina

1. Projekt je určený najmä milovníkom tradičnej a zdravej kuchyne v regióne, účastníkom podujatí tradičnej gastronómie a stravovacím zariadeniam, ktoré sa orientujú na tradičnú kuchyňu, ale aj napríklad pri vzdelávaní mladých ľudí

2. Nakoľko sa jedná o dlhodobý projekt, počet ľudí závisí od časového horizontu, ktorý si stanovíme a bude stále narastať. Pokiaľ by sme chceli dnes odhadnúť počet ľudí, ktorí budú mať z projektu úžitok iba v budúcom roku, strieľali by sme čísla od boku a to nepovažujeme za seriózne. Skutočne sa tento počet môže pohybovať rádovo od stoviek po tisícky užívateľov.

 

Plánované aktivity

 

Aktivita 1

Stanovenie podmienok a metód pre zaradenie do regionálnej Archy chuti, sformovanie štruktúry databanky (kategórie), vytvorenie pracovnej skupiny, ktorá sa bude venovať skompletovaniu podmienok regionálnej Archy chuti.

Aktivita 2

Zverejnenie podmienok pre nomináciu formou web stránky a emailového servisu a v spolupráci s miestnymi vidieckymi akčnými skupinami a partnerstvami pôsobiacimi v kraji vyzvať o predkladanie nominácií vybraných produktov a surovín na zaradenie do Archy. Preskúmanie nominovaných návrhov a výber návrhov, ktoré splnia stanovené podmienky a ich zaradenie do databanky. Nominácie sa budú vyhodnocovať  koncom júla 2013.

Aktivita 3

Prezentácia produktov zaradených do databanky nasledovnými formami:

A. Webová prezentácia databanky, prezentácia bude umiestnená na web stránke Slow Food Banská Bystrica, budú v nej zaradené všetky vybrané produkty podľa jednotlivých kategórií, priebežná aktualizácia databanky po zaradení nových produktov.

B. Živá prezentácia vybraných produktov formou zorganizovania verejnej ochutnávky, zorganizovanie podujatia, na ktorom sa odprezentuje archa chuti, zároveň sa čerstvo uvaria, odprezentujú a ochutnajú vybrané produkty, na podujatie budú pozvané najmä tradičné stravovacie zariadenia a miestni producenti potravín. Príprava a uskutočnenie podujatia bude vo vybranom gastronomickom zariadení. Podujatie bude prístupné verejnosti.

C. Prezentácia Archy chuti a zaradených produktov formou tlačeného materiálu, vydanie publikácie, ktorá bude informovať o samotnej regionálnej Arche chuti a bude prezentovať vybrané špeciality a produkty zaradené v databank.

D. Vytvorenie elektronickej video prezentácie Archy chuti a vybraných produktov, ktorát priblíži myšlienku archy chuti a vybrané špeciality.

E. Prezentácia Archy chuti na vybraných gastronomických podujatiach, prezentácia na významných podujatiach v regióne a to formou prednášky, alebo video prezentácie.