ARCHA CHUTÍ
VÝZVA pre banskobystrický región
na predkladanie nominácií na zápis do Archy chutí
Slow Food Banská Bystrica a Združenie pre rozvoj vidieka vyhlasujú výzvu na predkladanie návrhov na zápis do Archy chutí.
Výzva je súčasťou naštartovania systému nominácií do svetovej Archy chutí v našom regióne. Úvodný projekt je finančne podporený v rámci grantového programu Dedičstvo regiónov, vyhlásenom Nadáciou SPP.
Cieľom výzvy je budovanie Slow Food Archy chutí v banskobystrickom regióne, ako spoločnej databázy slúžiacej na ochranu vzácnych, unikátnych regionálnych potravín, úžitkových zvierat a kultúrnych rastlín (pasažierov).
Zameriavame sa na produkty, ktoré sú späté s tradíciami banskobystrického regiónu, sú v našom území jedinečné, špecifické a ktoré sa pod tlakom modernej doby strácajú z nášho života. Konkrétne sa jedná o produkty na územia tradičných regiónov Tekov, Hont, Gemer, Novohrad, Malohont, Podpoľanie, Horehronie, Stredné Pohronie a Turiec
Medzinárodná Archu chutí vznikla v rokoch 1996-1997 ako jedna z významných aktivít celosvetového hnutia Slow Food. V súčasnosti sa v Arche chutí katalogizuje a chráni viac ako 1000 rôznych produktov pred ich zánikom a zabudnutím.
Základné podmienky oprávnenosti nominácie:
-
musí sa jednať miestne produkty potravinového charakteru ako sú: domestifikované druhy (kultivary a pôvodné ekotypy úžitkových rastlín; plemená a populácie hospodárskych zvierat), pôvodné divorastúce druhy rastlín (len ak ich technika zberu alebo ich ďalšieho spracovania vychádza z tradičnej metódy) a spracované produkty,
-
pasažier (produkt) vykazuje výnimočné organolektické kvality (chuť, vôňu, farbu, vzhľad); ich zárukou je využívanie tradičných miestnych metód a remeselná výroba,
-
pasažier (produkt) tvorí súčasť konkrétneho územia, regionálneho, prípadne národného kultúrneho dedičstva, má jednoznačnú identitu a je preto neodmysliteľnou súčasťou prostredia z ktorého pochádza,
-
pasažier (produkt) musí byť vyrábaný v limitovaných množstvách,
-
jedná sa o pasažiera (produkt), ktorého riziko zániku je preukázateľné.
Kto môže predkladať nominácie:
nomináciu môže predložiť ktokoľvek bez ohľadu na vek, profesiu či bydlisko.
Predložený návrh na nomináciu musí obsahovať:
úplne vyplnený nominačný formulár, zaslaním vyplneného formuláru, zároveň autor dáva súhlas na zverejnenie všetkých informácií uvedených vo formulári.
Uvítame ak nám zašlete spolu s návrhom aj fotodokumentáciu produktu, zaslaním fotodokumentácie, zároveň autor fotografií dáva súhlas na neobmedzené použitie fotografií pre účely Archy chutí* V prípade, ak nie ste schopní zabezpečiť fotodokumentáciu z technických dôvodov, s Vašim súhlasom zabezpečíme ju prostredníctvom našich partnerov.
Spôsob predkladania nominácií:
Návrhy je možné predkladať:
- v elektronickej forme
o emailom na email slowfoodskbb@gmail.com alebo ark@slowfood.com
o on line formulár -
https://slowfood-bb.webnode.sk/archa-chuti-bb/on-line-formular/ alebo https://www.slowfoodfoundation.com/pagine/eng/arca/segnala_arca.lasso?-id_pg=82
o na elektronickom nosiči (CD, DVD, USB) (osobne, alebo poštou)
- v písomnej forme (osobne, alebo poštou)
osobne – u ktoréhokoľvek člena Výboru Slow Food Banská Bystrica (kontakty nájdete na našej web stránke - https://slowfood-bb.webnode.sk/slow-food-banska-bystrica/vybor-sf-bb/)
poštou – na adresu miestnej pobočky Slow Food Banská Bystrica Trosky 53, 976 57 Michalová
Termín predkladania návrhov: Priebežne bez obmedzenia
Postup vyhodnotenia nominácií:
- Po obdržaní nominácia prebehne predbežná kontrola kompletnosti, prípadne sa dožiada doplnenie nominácie
- Po ukončení termínu prijímania nominácií, prípadne ak sa nazbiera väčší počet nominácií, zasadne odborná komisia, ktorá vyhodnotí objektívnosť nominácií a vyberie nominácie, ktoré spĺňajú všetky podmienky.
- Nominácie, ktoré odborná komisia v rámci projektu "Archa chutí" podľa ich objektívnosti vyhodnotí ako vhodných kandidátov, budú uverejnené na web stránke Slow Food Banská Bystrica ako nominanti a budú predložené medzinárodnej odbornej komisii Archy chuti na konečné prehodnotenie.
- Nominácie schválené medzinárodnou odbornou komisiou projektu Archa chuti budú potvrdené oficiálnym dokumentom a zverejnené v elektronickej databáze Archy chutí na web stránke Slow Food Banská Bystrica, ako aj na stránke Slow Food Nadacie pre Biodiverzitu:
https://www.slowfoodfoundation.com/ark
Prílohy výzvy:
Archa chutí – ÚVOD - základné informácie
Archa chutí - Nominačný FORMULÁR (pdf)
Archa chutí - Nominačný FORMULÁR (docx)
Na stiahnutie:
Archa chutí – VÝZVA pre BB región